söndag 29 maj 2016

Solceller: Kostnad för solpaneler och ekonomi?

Redigerad 20170929: Kolla denna artikel. Skitbra!
Low Costs of Solar Power & Wind Power Crush Coal, Crush Nuclear, & Beat Natural Gas
---
Den här gången handlar det om solceller, något som jag blir mer och mer intresserad av hela tiden, och är relaterat till intresset för elbilar, hemmabatterier och hela klimatsmartgrejen faktiskt. Jag kände att jag vill reda ut för mig själv vad det ekonomiska och tekniska läget egentligen är när det gäller solenergi och dess användning. Hur snart kan mänskligheten leva av solen och förnybara källor endast? Det verkar ju bara vara en tidsfråga faktiskt.


Investeringskostnad för solceller i en villa

I vanlig ordning blir det en hel del googlande för att hitta alla information som man vill åt. Och det är såklart svårt att ge något definitivt svar gällande ekonomin efter alla har olika förutsättningar, leverantörer samt kravställning. Men här hittade jag en resurs som anger att snittpriset per kW för solpaneler under förra året (2015) var 16 000 kr (exklusive installation). Kollar man på priset inklusive installation men före ROT och före statliga subventioner så verkar varje kW med solpaneler kosta omkring 19 000 - 20 000 kr ink moms. 

Hur stora solpanel-systemen är varierar sedan men verkar som en relativt vanlig villainstallation i dagsläget är 4 - 5 kW. Det innebär att själv kostnaden (eller rättare sagt investeringen) i så fall är 80 000 kr för ett 4 kW system och 100 000 kr för ett 5 kW system. Här hittade jag några exempel från Vattenfall och Sollentuna Energi där deras 5 kW system installerat och klart kostar nära 100 000 kr. Väl värt att notera dimensionerna på dessa system som verkar vara lite drygt 30 kvadratmeter takyta.

Sedan är det viktigt att nämna att du har rätt till ROT-avdrag som gäller 30% av installationskostnaden enligt Skatteverkets nya regler, vilket i Vattenfalls exempel från ovan ger omkring 9 000 kr i sänkt investeringskostnad. 

Dessutom är det för privatpersoner möjligt att återfå 20% av installationskostnaden från Svenska staten i form av subventioner som Energimyndigheten skriver. Det skulle i så fall innebära ytterligare en reduktion på 20 000 kr i investeringskostnaden. Dessutom har man tydligen rätt att få tillbaka pengar från överskottsproducerad el, men mer om det lite senare i denna artikel.

Därmed verkar det som att 100 000 kr kan reduceras till omkring 70 000 kr i faktiskt installationskostnad för investering i ett 5 kW system med solpaneler i skrivande stund (Maj 2016).

Hur många kWh kan man få ut? Sänkta kostnader & intjänade pengar

Nu kommer vi till avkastning och jag förmodar att här kan resultatet skilja sig väldigt mycket, beroende på hur solpanelerna är placerade och vilken kvalitet de håller. Men hittade tre källor som anger följande kWh per kW solpaneler:
Så vi kan väl för enkelhetens skull anta att man får ut 1 000 kWh per kW efter ens egna system troligtvis kommer vara lite bättre än genomsnittet. ;-) Dvs med vår typexempel på 5 kW så kommer vi få ut 5 000 kWh per år. 

Det här är ju lite kruxigt dock efter man bara får ut detta när solen skiner, dvs endast dagar med gynnsamma förhållanden. Det är därför som jag tror så starkt på Tesla och deras nya hemma batterier som verkar lösa hela ekvationen kring solceller. Då man kan ladda sin energi på dagen och förbruka den under natten. 

Hursomhelst dessa kWh får man gagn av, och dessutom lite till, jag läste en sk testimonial på Ecokrafts hemsida som angav att solcellerna har en viss kylande effekt på huskroppen eftersom det är lite luft mellan dem och taket. Det hade varit jäkligt bra för min egen del då vårt stora svarta tak gör att vinden och huset blir stekhett på varma sommardagar. Nu använder vi inte aircondition så man tjänar inte pengar på detta, men om vi hade gjort det så hade vi kunnat sänka kostnaden.

Hursomhelst, jag hade ett elpris i min förra artikel som låg på 60 öre per kWh, givet denna kostnad för elen så skulle ett system som genererar 5 000 kWh spara 3000 kr per år ifall man lyckas förbruka all energi som går åt själv. Det är värt att nämna också att du får skattereduktion på 60 öre per kWh som du som mikroproducent matar tillbaka ut i elnätet ifall du inte skulle förbruka 100% av egenproducerad el själv, dock max 18 000 kr avdrag per år enligt Energimyndigheten. Men så stora system kommer inte vanliga privatpersoner ha, vi räknar ju med 3 000 kr endast på vårt exempel med 5 kW.

Vad är avkastningen för solpaneler? 

Alltså, om vi tittar på detta som ett investeringsobjekt med avkastning per år skulle avkastningen vara 3 000 kr på investering om 70 000kr, eller närmare bestämt 4,3% per år. Inte jättehögt kanske men i alla fall omkring 4 gånger högre än du får på ett sparkonto, de bästa sparkontona jag ser just nu verkar ge 1,2 % ränta i skrivande stund för 12 månaders bindningstid. Dvs, om du vill spara pengar på sikt så förefaller detta vara en sund investering givet denna ekonomiska kalkyl. Nu kan dock det ekonomiska läget förändras och då kan kalkylen helt förändras, osäker på om sämre eller bättre.

Vad är livslängden och återbetalningstiden på solpaneler?

Det här tycker jag är viktigt, många vill ju känna att deras investering betalar tillbaka sig givet en viss tidhorisont. Med kalkylen ovan skulle den tiden vara 23 år. Elpriset har under den senaste tioårsperioden varierat mellan 40 öre och 60 öre så att återbetalningstiden skulle kunna bli längre. Detsamma gäller för avkastningen per år som skulle kunna vara lägre. 


Hittade inget uppdaterat diagram just nu, löser det senare

När det gäller livslängden på solceller får man också ta det i beaktande. Men vad det verkar så kan de också hålla mycket längre, läs här, så länge mekanisk påverkan minimeras på solcellerna. Det verkar finnas en 25 års garanti på de flesta solceller. Men det är också värt att notera att de flesta solcellers verkningsgrad reduceras något med åren. 

Hursomhelst, solceller verkar vara en helt ok investering för sparpengar i dagsläget i Sverige, vilket jag inte trodde. Trodde det var mer för entusiaster. Med tanke på detta är det inte svårt att förstå varför man bygger solceller nu som galningar i delar av USA med mycket sol, när solfattiga och kalla Sverige kan generera skaplig avkastning på solpaneler. I takt med att kostnaden går ner för solceller så kommer ekonomin förbättras avsevärt, snart kommer vi förhoppningsvis inte behöva oroa oss för växthuseffekten längre. Alla kommer vilja ha solceller och köra elbilar. :-)

Update (2017-05-11)  - Teslas soltak

I dag har Tesla (ni vet, elbilarna och batterierna) presenterat sin senaste produkt. Solenergitak som de kommer sälja världen över. Man kan alltså köpa dem här i Sverige. Se artikeln här. Det verkar vara en riktigt "killer-app" detta för att de har klurat på detta med tak en hel del. Med dessa soltak slipper man alltså solpanelerna, istället är takpannorna själv solpanelerna. Takpannorna är gjorda av glas och är många gånger starkare och mer hållbara än det mest hållbara taket som nu säljs. Tesla anger en garanti på taket som är husets livstid eller oändligheten. Takpannorna är konstruerade för att se ut som riktiga takpannor. Tesla har även gjort vissa lönsamhetsberäkningar baserat på den amerikanska marknaden och över 30 år så betalar taket tillbaka sig självt. I USA har de också vissa subventioner som vi har i Sverige. Kort sagt, kanske har solenergiåldern nu verkligen nått fram? Hoppas! 

Se några bilder nedan på soltaken. De ser ut som vanliga tak!4 kommentarer:

 1. Hej,tips från en som haft solceller i två år.Säljer överskottsel för 60 öre inkl moms plus skatteavdrag 60 öre.Du kan inte få både rotavdrag investeringsstöd samtidigt.
  Mvh Janne

  SvaraRadera
 2. Ja, det förändrar ju avkastningen faktiskt. Jag missade det finstilta för skattereduktionen samt möjligheten till ROT, från Energimyndigheten: "Den skattereduktion du som elproducent har möjlighet att få är 60 öre per kilowattimme (kWh) för all el som matas in till elnätet. Man kan inte få skattesubvention på de kWh som överstiger uttaget.". Dvs skattereduktionen gäller endast för den el som man säljer till elnätet och man får max mata tillbaka hälften av elen till elnätet som man genererar om jag utläser det rätt.

  Projektkostnaden blir då 80,000kr enligt kommentaren om ROT. Och man sparar i så fall 60 öre på hälften av produktionen, 2500 kWh, vilket ger 1500 kr enligt tidigare kalkyl. Om man sedan säljer hälften av produktionen till elnätet får man ju 120 öre (60 öre elnätspris + 60 öre skattereduktion) vilket med resterande 2500 kWh ger 3000kr. Dvs besparing + intäkt på 4500kr (1500 + 3000). Avkastningen blir då 5.6% på investerade pengar, tom något bättre än den tidigare kalkylen.

  SvaraRadera
 3. Intressant att ni jämför en investering i Solpaneler med ränta på banken.
  Vad händer om 30 år när panelerna, eller 'the principal' är värdelöst? Bankkontot har kvar sina pengar.
  Du måste kalkylera med 3% avskrivning på panelerna vilket snabbt reducerar exemplet till en förlustaffär med risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast panelerna kan nog hålla betydligt längre än så. Det vet man inte riktigt. Men, visst finns alltid pengarna kvar på sparkontot i originalskick om man nu väljer det istället. Sedan måste man också tänka på inflation. Men med pengarna på sparkontot så bidrar man inte på samma sätt till att reducera växthusgaser. Men det dröjer som sagt nog inte länge förrän det blir en "no-brainer" att köpa solceller.

   Radera