söndag 21 februari 2016

Snabbanalys ICA + Axfood Q4 2015 - Livsmedelsmarknaden

Väldigt olika rapporter. ICA klagar rapporten igenom på högre konkurrens och man ser att sin operativa marginal viker. Axfood (Willys, Hemköp och Dagab) däremot slår på en positiv ton och tror definitivt att 2016 blir bättre än 2015. Vilka olika världar, vad är det som driver det? Då jag inte är en expert på livsmedelshandel vet jag faktiskt inte.

Men av någon anledning så börjar ICAs dominanta ställning på marknaden eroderas något, har konsumenterna börjat välja billigare i form av Willys än finsmakeriet på ICA? Eller har man helt enkelt blivit trött på ICA Stormarknad? Jag personligen handlar antingen på City Gross, Coop eller Willys. Definitivt inte ICA, varför vet jag egentligen inte, kanske mest dock för att det inte uppfattas som billigt och bara samma gamla vanliga.

Det är dock en hel del som händer på matvarumarknaden. Mat.se (som är börsnoterat), MatHem samt Linas Matkasse/Matbutik expanderar aggressivt på marknaden och deras kassaflöden är djupt blodröda. Du har dessutom tyska Lidl som är en nagel i sidan på etablissemanget med sina standardiserade mindre butiker med standardiserade sortiment erbjuder finfina priser. Det finns med andra ord en hel del aktörer som vill ha en större bit av kakan och är man marknadsledande som ICA så leder det onekligen till förlust av marknadsandel eller marginalerosion (oftast båda samtidigt). Så jag kan faktiskt känna en viss sympati för ICA.

Något jag dock inte har sympati för är deras andra "hobbyverksamheter", Hemtex, inkClub, ICA Bank och Apotek Hjärtan. Det förefaller vara något slags imperiebyggande som nästan aldrig slutar lyckligt, det är bara tjänstemannastyre. ICA borde sälja allt detta.

Sannolikt kommer ICA får det hett om öronen, liksom Tesco i Storbrittanien som flera gånger tvingats skriva av stora värden på sin balansräkning, framtförallt i sina butiksfastigheter. ICA sålde nyligen delar av sitt fastighetsbestånd till en pensionsfond, fy bubblan, tänkte jag. De har redan räknat ut att köpladorna inte är något värda och säljer dem till en massa stackars pensionssparare innan någon räknat ut vad som håller på att hända.

Axfood då? Ja de går bra. Rakt igenom. Genom ett tydligt ägande och långsiktiga satsningar så verkar de för närvarande väl kunna navigera marknaden. Men i ärlighetens namn tycker jag inte det är jätteroligt att gå på vare sig Willys eller Hemköp för den delen. Kan inte en onlinehandlare erbjuda en bra shoppingupplevelse; intressanta produkter, lätthandlat, bra priser, hög kvalitet så man slipper gå på butiken över huvud taget? Har provat MatHem några gånger, tyckte bara det var dyrt och jobbigt att handla där. ICA erbjuder distribution från lokala butiker (dålig idé!) för sin e-handel och Coop har för visso en e-handel men har andra problem att handskas med så de är egentligen inga alternativ heller (ska dock ge Coop.se en chans igen).

ICA, Axfood och Mat.se är inga aktier jag äger eller har lust att äga, det finns inget attraktivt med dem alls. Sälj!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar