lördag 11 oktober 2014

Bästa investeringen - Investera i framgångsrika entreprenörer

I den här artikeln kommer jag argumentera för varför den bästa investeringen är att investera pengar i kända entreprenörer och varför det betalar sig att vara långsiktig.

För ett antal inlägg sedan skrev jag om ränta-på-ränta, något som Albert Einstein brukade kalla en av världens underverk. Ränta på ränta bygger på långsiktighet, något som jag försöker leva efter själv och något som världens rikaste entreprenörer alla har gemensamt. Ifall du inte vet vad ränta på ränta är tycker jag du ska ta och läsa artikeln eftersom jag använder begreppet flitigt nedan.

Investera pengar i framgångsrika entreprenörer

Jag argumenterar alltså för att du skall investera dina pengar i aktier av bolag som styrs med järnhand av en entreprenör/grundare på toppen, en entreprenör som under lång tid själv byggt upp bolaget till framgången som det är. Den bästa investeringen är i en bra entreprenör. Det är inte svårt att hitta den här typen av bolag, ofta är de omskrivna i tidingarna. H&M (Stefan Persson) och Berkshire Hathaway (Warren Buffet) är två kända exempel,

Lita på långsiktiga framgångssagor

Det finns inget som kan kallas för en säker investering där du garanterat får många gånger pengarna tillbaka. Försöker någon övertyga dig om motsatsen bör du dra öronen till dig. Men när det finns någon på toppen i ett bolag som varit där under lång tid och som bevisligen kan skapa framgång tycker jag man gör det här med att investera pengar enklare för sig själv. Den typen av bolag kommer inte att implodera, framgångssagan är mer sannolik att fortsätta i 10 år till om den redan skapats under 10 års tid. 

Det tar lång tid att bygga framgång

Att bygga ett stort värdefullt bolag tar minst 10 år skulle jag säga. Visserligen finns det teknikbolag från Silicon Valley som på senare år mycket snabbt har byggt upp oerhört värdefulla företag, snabbare än någon annan gång i historien. Men i regel tar det sin tid. Att bygga upp värdefulla bolag tar tid, det kräver en långsiktighet som inte många av oss besitter. Så när en entreprenör under lång tid har lagt 100% av sin energi på att bygga upp sitt livsverk till en framgångssaga är det ytterst troligt att du kan lita på att entreprenören ser till att framgången fortsätter. Lita på långsiktighet, var misstänktsam mot kortsiktighet. 

Den långsiktige entreprenören har förstått ränta på ränta

Effekten av ränta-på-ränta när man investerar pengar är något som framgångsrika entreprenörer förstått väl. Framgångar de bygger upp tar lång tid att skapa, för varje år som de ökar värdet i sitt bolag har de möjlighet att nästa år öka värdet på bolaget ännu snabbare mätt i kronor och ören eftersom det har en ännu större plattform att bygga ifrån. Det är precis så som ränta på ränta fungerar. Det är långt enklare att tjäna 1 miljon kronor ytterligare i vinst om ett bolag omsätter 1 miljard kronor jämfört med om bolaget bara omsätter 10 miljoner kronor. Så långsiktighet lönar sig för den envise entreprenören, många års slit betalar av sig när man drar nytta av tillväxtkapaciteten i bolaget som man byggt upp. 

Eftersom värdet på en aktie i stort kommer återspegla bolagets och entreprenörens framgång kommer också aktierna öka i värde. Investera därför dina pengar i framgångsrika entreprenörer med ett "track record". Gillar du tanken om en stark entreprenör kan jag rekommendera den kapitalistiska filosofins mest kända bok: Atlas Shrugged av Ayn Rand.

Du kan läsa mer om investeringar i Zalando eller e-handel generellt här. Just nu kan jag dock inte rekommendera att investera i e-handel alls.

H&Ms och Berkshire Hathaways långsiktighet

H&Ms aktie sedan år 2000

Berkshire Hathaways aktie sedan år 1996

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar