måndag 7 juli 2014

Vill du investera i e-handel? - Aktier inom e-handel

Alla vill vi investera våra surt förvärvade slantar i ett säkert kort med hög avkastning. Tyvärr finns det egentligen inga säkra aktier med hög avkastning, är du ute efter säkerhet får du istället investera i räntebärande papper och bli rik på räntan. Men i det här inlägget snackar vi aktier, närmare bestämt börshandlade aktier i e-handelsbolag som är mitt "gebit". Och förbättra gärna dina grundläggande kunskaper i värdering av aktier och bolagsvärdering i samband med denna artikel. Jag tänker inte rekommendera några aktier härunder, utan istället bara lista några aktier som du kan köpa om du söker exponering inom e-handel.

Köp aktier i bolag som gör vinst

Många investerare gillar att köpa aktier i snabbväxande bolag. Och inom e-handel så är det många e-handelsbolag som växer på bra, på de traditionella detaljhandlarnas bekostnad. Intäktstillväxt är bra, men det är inte allt, istället är framtida vinster aktieinvesteringens moder, med större framtida vinster kan en högre värdering motiveras.

Akta dig för orimligt höga bolagsvärderingar

När det gäller investeringar inom e-handel verkar det finnas någon slags uppfattning bland många att det är som att investera i tillväxtbolag/internetbolag/mjukvarubolag, att e-handelsbolag bör värderas på samma sätt som dessa bolag. Men jag tycker det är helt fel. Kontrasten är stor. I vissa fall motiverar supersnabb tillväxt en investering (med mycket hög värdering) för vissa teknikbolag i Silicon Valley, men dessa växer otroligt snabbt när det bygger upp en bas av lojala användare och därtill kommer faktumet att deras produkter oftast skapar en ny marknad. Och för dessa internetföretag handlar det oftast om en uthållig tillväxt på åtminstone 70-100% årligen där dessa internetbolag ofta lyckas behålla sina användare.

E-handel präglas istället priskänsliga konsumenter som handlar i olika butiker beroende på var det bästa erbjudandet finns, mycket hård konkurrens på pris har gjort e-handel på det stora hela olönsamt just nu. Vidare är e-handel är distrubutionskanal i en mogen industri/sektor (detaljhandel), vi kan kalla det en relativt snabbväxande och mogen distributionskanal som just nu verkar växa mellan 10-20% varje år. Eftersom e-handeln är relativt etablerad (men växer bra) och konkurrensen är otroligt hög så är det nödvändigt att investera i lönsamma bolag som gör vinst (nu), e-handelsbolag kan inte värderas baserat på tillväxt som vissa mjukvarubolag. Om du stöter på någon som rekommenderar köp av e-handelsaktier baserat på intäktstillväxt utan tillhörande lönsamhet skulle jag verkligen dra öronen åt mig.

Aktier du kan köpa

Dessa bolag är e-handelsföretag eller så har de stora investeringar i e-handel.

CDON (nu kallat Qliro)

CDON är noterat på börsen och förutom sajten CDON som säljer mycket böcker och media så driver de även exempelvis Gymgrossisten (träning), Nelly (kläder), Tretti (vitvaror) och Lekmer (barn & lek). Nyligen bytte bolaget namn till Qliro som deras nya betaltjänst heter. Kinnevik äger 25% av bolaget. Länk till aktiekurs.

Kinnevik

Investmentbolaget Kinnevik, Jan Stenbecks gamla maktbolag, som numera drivs av dottern Christina har satsat hårt på e-handel både i Sverige och internationellt. Kinnevik har länge varit förknippat med media i Norden och telefoni i utvecklingsländer via sina stora investeringar i MTG, Tele2 och Millicom. Men på senare tid har de investerat stenhårt i Zalando (näthandel av kläder i Europa), Rocket Internet (bröderna Samwer) samt CDON. Investeringarna i e-handel verkar driva kursutvecklingen på Kinnevikaktien. Länk till aktiekurs.

Dustin

Dustin noterades på börsen i Februari 2015 när deras private equity ägare Altor nu ville realisera sitt innehav. Dock kommer nog Altor stanna som större ägare ett bra tag. Dustin är Sveriges största e-handel inom kategorin IT. De säljer både till företag och till privatpersoner. Länk till aktiekurs.

Sportamore

Sportamore är Sveriges ledande sportbutik på nätet och har vuxit snabbt de sista åren. Bolaget är noterat på First North Stockholm. Länk till aktiekurs.

Footway

Footway har preferensaktier som handlas på börsen, preferensaktier har en bestämd utdelning. Bolaget noterades på börsen i Juli 2015. Stora investerare inkluderar eEquity. Länk till aktiekurs.

Mat.se

Du kan köpa aktier i Mat.se från Göteborg. De bygger gradvis upp sin förmåga att sälja mat över hela Sverige via internet. Bolaget består av Matse AB, Cold Cargo Sweden AB, Kokaihop Media AB samt Spisa Nu i Göteborg AB. Länk till aktiekurs.

Zalando

Kinnevik noterade modesajten Zalando på börsen i Frankfurt. Det är inte helt enkelt att köpa eftersom jag inte tror att svenska aktiemäklare erbjuder tyska aktier, så bättre är väl att köpa Kinnevik i Sverige om du vill få exponering mot det bolaget.  Länk till aktiekurs.

Amazon

Det går inte att prata e-handel utan att nämna världens största e-handelsbolag, Amazon. Amazon fokuserar på att sälja produkter superbilligt och har sin största försäljning i USA, aktien går att köpa på den amerikanska börsen, det går att köpa deras aktier hos de flesta svenska aktiemäklare om man tecknar ett tilläggsavtal för amerikanska aktier. Länk till aktiekurs.

Asos

Näthandel av kläder i Storbrittanien. Ett bolag som varit lönsamt länge och nu vuxit sig riktigt stora. Aktier i Storbrittanien kan vara lite mer svårtillgängliga att köpa hos svenska aktiemäklare (Avanza är min erfarenhet). Länk till aktiekurs.

TradeDoubler

TradeDoubler är ett svenskt bolag som pysslar med affiliate marketing, så det är inget e-handelsbolag. Men det har funnits ganska länge och konkurrerar med Google indirekt. De låter bloggar lägga upp länkar till e-handelsbutiker exempelvis, om någon som läser på bloggen klickar på länken kan bloggen tjäna pengar. Länk till aktiekurs.


Få e-handelsbolag på börsen

Faktum är att e-handeln fortfarande står för en liten del av svensk detaljhandel (10-15% just nu) och e-handeln är i stort är olönsam för tillfället vilket tillsammans har lett till att det inte många e-handelsaktier som du kan köpa på börsen. Lite tråkigt, men det lär det ju samtidigt bli ändring på med tanke på hur läget förändras och e-handeln tar en allt större andel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar