lördag 14 juni 2014

Handla på nätet - En e-handlares råd till konsumenter

Handla på nätet? Javisst! Handla säkert på nätet? Ja, det är enkelt! Handla smart på nätet? Inga problem! I den här artikeln tänkte jag som e-handlare dela med mig av några råd för dig som vill köpa produkter online.

Egentligen är inte ehandeln mycket mer märkvärdig än vanlig handel. Men ändå fortsätter många konsumenter ha ett misstroende gentemot ehandel och föredrar istället en fysisk butik. Ehandeln uppfattas dessutom av många som en näst intill destruktiv kraft inom handel, att de låga priserna förstör för vanliga fysiska butiker, att de låga priserna är något onaturligt. Men de låga priserna är istället naturliga, ehandelsbutiker har lägre kostnader än vanliga fysiska butiker och kan därför ha lägre priser, till konsumentens fördel. Jag skulle kunna gå in i detalj varför vi ehandlare har lägre kostnader, men det är inte särskillt intressant, det intressanta är istället att vi ehandlare kan sätta lägre priser för vi har mindre kostnader att täcka, till konsumenternas fördel. Så som konsument är du prissmart när du handlar online.

Dessutom är du inte bara prissmart om du handlar på nätet, du är också smart på andra sätt:

  • Enkelt att jämföra - Du har till exempel mycket större möjlighet att enkelt och snabbt jämföra erbjudanden mellan olika butiker, så att du kan hitta det bästa köpet för dig. Du behöver inte längre springa mellan olika butiker och bränna energi för att få en bra "deal" eller kanske ännu viktigare: att hitta rätt produkt. Det är ofta så enkelt som några få knapptryck för att kunna göra en jämförelse eller hitta rätt på Google. 
  • Spara tid och öka din bekvämlighet - För många är det roligt att gå i fysiska butiker, klämma och känna på olika varor, kolla in vad som finns. Shopping som en förströelse. Men shopping som förstörelse är naturligtvis också möjligt online, bara det att du hinner med att kolla på många fler produkter, tyvärr blir det dock svårt att klämma och känna, där ligger e-handeln i lä. Men för många som inte riktigt känner att de har tid att springa i butiker är e-handeln en välsignelse, på 5-15 minuter kan de genomföra köp som annars kanske hade tagit över 1 timma i fysiska butiker. E-handel sparar tid, genererar smarta köpbeslut och är otvivelaktligen bekvämt för konsumenter. Det är bara att hämta upp dina produkter på ditt lokala postutlämningsställe eller få hemlevererans. Den extra tiden du sparat kan du lägga på att umgås med dina barn eller på annat som du känner är viktigare än att handla. 
Så från ett ekonomiskt och praktiskt perspektiv är ehandel fantastiskt. Men är det säkert?

Handla säkert på nätet

Just säkerheten med att handla på nätet är det många som ställer sig frågande till. Men det är egentligen inga konstigheter. Numera erbjuder de flesta nationellt kända varumärken e-handel så du bör utan problem kunna handla det mesta du behöver från varumärken du litar på. 

Rent allmänt skulle jag faktiskt precis som i all annan handel försöka handla från varumärken du litar på och känner igen. Stöter du på en butik som har intressanta produkter men som du inte känner till kan du kolla in deras blogg, deras sociala profiler, hur professionell sajten verkar, kontaktinformation och deras "om oss"-sida eller provköpa något mindre för att se hur det går. Syftet är då att bygga din egen tillförlit för detta för dig nya varumärke. Ofta är det ganska enkelt att se om en ehandlare verkar seriös genom att göra dessa enkla kontroller. 

Dessutom skulle jag vilja påstå att det ligger i en ehandlares bästa att försöka bygga långsiktiga relationer till sina kunder och vara seriös, så känner du att butiken verkar tillförlitlig så bör den också vara det. Dessutom gör bolagen som erbjuder betallösningar och betalsystem kontroller på deras butiker eftersom de också vill ha seriösa motparter. Alltså, lita på din magkänsla, den bör stämma ganska väl. Dessutom finns det inte längre många oseriösa handlare skulle jag vilja påstå.

Känner du dig fortfarande osäker när det gäller exempelvis kortbetalningar så kan du alltid handla på faktura. Dessutom är VISA och Mastercard och samt deras bankpartners skyldiga att återbetala konsumenter som anger att deras kort blivit obehörigt utnyttjade, så länge du använt 3D-secure (matade in din internetkod) när du betalade med kort vilket de flesta seriösa nätbutiker kräver. Dessutom kan du alltid betala med faktura som endast medges av fakturaföretagen till din folkbokföringsadress, och som konsument har du alltid returrätt enligt distanshandelslagen.

Så rent generellt är det säkert, bekvämligt och billigare att handla på nätet. Sätt igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar