tisdag 13 maj 2014

Vad är ränta på ränta? - Mot framgångsrikt sparande

Normalt sett skriver jag om företagande i den här bloggen, och ehandel i synnerhet, men känner mig nu för att bredda spannet lite faktiskt. Bara för skojs skull, och för att göra bloggen mer intressant. :-)

Tänkte mig skriva om ränta på ränta-"effekten" idag. Vad är då det? Jo det är ett begrepp som mestadels används inom finansiering för att beskriva nyttan av årlig tillväxt och en långsiktig hållning vis-á-vis investeringen eller den finansiella tillgången. Men för den ointresserade eller oinvigde låter det lite som fikonspråk, typ "who cares?".

Men du bör bry dig om det eftersom det påverkar ditt liv i någon utsträckning vem du än är. Även fast du inte investerar aktivt i aktier och andra finansiella tillgångslag så har du definitivt en pension som alla andra i Sverige och om du inte sparar pengar i aktier så kanske du sparar pengar på bankkonto vilket du faktiskt får ränta på.

I detta inlägget kommer jag anta att du vet vad ränta är eller hur det funkar, är du lite osäker kan du alltid läsa mer om ränta på Wikipedia genom att klicka här. Men du får i alla fall ränta (eller avkastning) på din statliga pension och även din individuella pension om du har någon sådan. Du får också ränta på ditt sparkonto om du sparar dina pengar på banken. Så du får alltså ränta, nästan oavsett vad du tar dig till, så läs noga nedan, så kanske du enkelt kan tjäna lite extra i det långa loppet. :-)

När man får ränta så betalas ränta ut på beloppet du har investerat årligen. Har du 2% i ränta på ditt bankkonto och har sparat, eller investerat, 100kr så får du 2kr i ränta efter ett år. Det vill säga, du har 102kr på bankkontot efter ett år. Det är enkelt att förstå och visst är det fint, du behöver inte göra någonting, bara spara din pengar så får du "gratis" pengar i gengäld som du inte behöver jobba för.

Men när det gäller så kallad ränta på ränta så tar vi ditt sparande ett steg längre och en serie av år fram i tiden. Andra året, om du behållt pengarna på ditt bankkonto, så får du 2kr och 4öre i ränta eftersom beloppet som räntan 2% beräknats på vuxit till 102kr som vi angivit i tidigare stycke. Och 2kr och 4öre som vi får andra året är defintivit mer 2kr som vi fick första året. Alltså, du får mer "gratis" pengar andra året som du inte behöver jobba för om du inte tar ut några pengar från bankkontot. Och så fortsätter det, tredje året kommer du få mer än 2kr och 4öre och ännu mer fjärde året. Så fortsätter det in i oändligheten.

Detta med ränta på ränta sätts då alltså i kontrast mot om du bara skulle få 2kr i ränta varje år eftersom du första året började spara 100kr och fick 2kr i ränta varje år framöver i tiden. Poängen med ränta på ränta är alltså att du får 2% i ränta varje år (i detta exemplet), men ditt sparade belopp som räntan beräknas på växer varje år om du inte tar ut några pengar från sparkontot. Och det leder till att du får mer och mer pengar i ränta varje år som du sparar som du kan lägga på hög. Fiffigt och fint va!?

För de sparar pengar på banken och/eller investerar pengar i finansiella tillgångar är detta då nirvana. Med tålamod och långsiktighet kan man över många många år få små ursprungliga sparbelopp att växa till stora belopp som man äger, allt tack vare ränta på ränta.

Det finns de som verkligen dragit nytta av ränta på ränta "effekten", som till exempel den så kallade Aktiestinsen som återinvesterat den avkastning ("ränta" på aktier) i nya aktier varje år och på så vis vuxit det belopp som han innehar i aktier varje år. Trots en modest lön som konduktör och när han började med 600kr i sparande så har han genom ett bra sinne för bra aktier och ränta på ränta samla ihop en förmögenhet på över 140,000,000kr i aktier. Det var väl rätt bra va!? :-)

Så vare sig du sparar på bankkonto, i aktier eller när det gäller din pension gäller det att om du inte tar ut några pengar, du får en skaplig ränta så kommer dina pengar vara mångadubblade om du ger det tillräckligt många år. Hemligheten är att siffrorna multiplicerar sig med varandra, istället för att adderas till varandra.

Det ska också sägas att vilken ränta (eller avkastning) du får kommer ha väldigt stor effekt på hur dina pengar ökar. Eftersom ränta på ränta är multiplikativ istället för additiv som jag angav i tidigare stycke, kommer en högre ränta öka betydligt snabbare och accelerera ifrån i sparat belopp över åren jämfört med en låg ränta. Så när du sparar och investerar, se till att du får en bra avkastning varje år, så bra som det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar