onsdag 7 maj 2014

Investera i framtiden - Tesla & Musk - Elbilar & batterier

en röd tesla modell s elbil
Elbilen Tesla S. Ja tack!!
Jag vet inte om du som läser denna har koll på superentreprenören Elon Musk från Silicon Valley och Tesla. Jag hade inte det, jag hade hört talat om namnet Elon Musk som en av de där entreprenörerna i Silicon Valley och Tesla som ett mindre företag som tillverkade elbilar i sportbilsutförande. Sedan kollade jag på en video på YouTube med Larry Page, en av Googles grundare som pratade varmt om Elon Musk. Larry Page är ju imponerande nog så då var det dags att ta reda på mer. Jag tänkte att det var dags att ta redan lite på om den där människan. Jag såg en TED-video med honom där han pratade om sina projekt och blev mycket imponerad!!

Elon Musk var en av PayPals grundare, PayPal är som bekant världens största företag för internetbetalningar och Musk och hans kompanjoner (bland annat kända Peter Thiel) sålde hela sin investering i PayPal till eBay för många miljarder kronor för många år sedan. Redan det var imponerande, men det var tydligen bara början för Elon Musk som verkar drömma om mycket större saker än betalningsnätverk. PayPal kommer du förresten kunna investera i på ameriskanska börsen snart då det blir en spin-off från Ebay.

Musk verkar vara en visionär som få, drömmer om det omöjliga för framtiden och det som inte skapats ännu. Han försöker hitta helt nya lösningar på väldigt stora problem. Just nu har han tre drömprojekt som han delvis finansierat med sina PayPal-pengar, varav Tesla (elbilar & batterier) är ett, SpaceX (återanvändbara rymdraketer) är ett annat och SolarCity (solenergi) är det tredje. Både Tesla och SolarCity går att investera i genom den ameriskanska börsen, jag har investerat lite i Tesla via Avanza. Tydligen har han varit nära personlig konkurs när han började sin investering i Tesla, men nu är han redan stormrik igen, dollarmiljardär många gånger om.

Nu är det så att jag tänkte skriva om Tesla i synnerhet här så dags att kavla upp ärmarna och börja beskriva. Jag har som sagt sett några videos om Tesla på internet och det verkar fantastiskt. Problemet med elbilar tidigare är den dåliga räckvidden, men det verkar som Tesla har löst det och deras elbilar har en räckvidd på 45 mil istället för 15 mil. De blir då såklart användbara. Elon Musk började bygga sportbilen Tesla Roadster som naturligtvis var mycket dyr, gick mycket fort men också hade en god räckvidd. Hans nästa modell är just model S som du ser på bilden ovan som ligger i samma prisklass som BMW/Mercedes och verkligen ser ut som en attraktiv bil att äga. Hans tredje modell kommer vara en elbil med samma räckvidd som ligger i samma prisklass som säg VW Golf. Du säger kanske: "Va? Stämmer det?" Javisst. De praktiska elbilarna verkar faktiskt inte vara långt borta från storskalig försäljning på den globala bilmarknaden. Visst tar de en stund att ladda, men tack vare räckvidden så kan du ladda dem över natten eller i en av deras superchargers där laddningen går snabbt. Det känns verkligen som elbilens tid är nära, snart klarar vi oss utan olja.

Alla de traditionella biltillverkarna måste klia sig i huvudet nu eftersom de starkt förlitar sig på förbränningsmotorer istället för elmotorer och deras teknik ligger långt efter Tesla. Det är inte lätt att förändra stora bolag. Från Elon Musks perspektiv är elbilen en naturlig lösning eftersom att verkningsgraden i en förbränningsmotor sällan överskriver 20% medan den oftast är över 80-90% vid elkraftverk, det är alltså långt mer effektivt att utvinna energi ur fossila bränslen i ett centralt elkraftverk istället för i varje enskild bils motor. Den centralt genererade elen sparas senare i bilarnas batterier och används av elbilens elmotor.

Problemet med elbilar har alltid varit den bristande räckvidden på grund av mycket tunga batterier. Tesla är löst det eftersom deras bilar är extremt lätta och därmed har en mycket längre räckvidd. Nytänkande, ett helt nytt sätt för fordon. Bye bye förbränningsmotorer i bilar. Miljövänligt!!

Eller ja, utvecklingen kommer väl ta sin tid, säkert ett decenium. Skiftet mellan förbränningsmotorer till elmotorer i bilar kommer inte gå över en natt. Dock blev ju iPhones superpopulärt på lite drygt 5 år. Men den har nu alltså redan börjat. Och när väl Tesla lanserar sin billigare variant, deras tredje modell, så kommer det vara fritt fram för allmänheten tack vare den lägre prislappen. Tesla ligger längst fram och kommer ta en väldigt stor andel av den globala marknaden för elbilar.

En ytterligare anledning till att jag är så intresserad är att jag såg just denna modell S i Täby Centrum för inte länge alls där de har börjat säljas. De är vackra och ser ut som vilken premiumbil som helst. Säljaren berättade också för mig att de redan haft många köpare, den verkar omåttligt populär. Den är givetvis coolare än andra bilar eftersom det är betydligt mer datoriserad än någon BMW eller motsvarande, hela instrumentpanelen ser ut som en smartphone.

En nyhet som släptes i April 2015 är att Tesla också kommer börja sälja stationära hemmabatterier, dvs en helt ny linje med produkter. Dessa kommer göra det möjligt att helt och hållet koppla bort sig från elnätet.

tesla powerwall stationärt hemmabatteri
Tesla Powerwall stationärt hemmabatteriTeslas elbilar är framtiden, och framtiden verkar redan vara här! Om du investerar i Tesla (eller SolarCity) så investerar du i framtiden.

Du kan också läsa om att investera i entreprenörer och e-handel som jag jobbar med. Läs även gärna hur man värderar ett litet företag. Se också till att du har koll på detta med ränta på ränta när du investerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar