lördag 24 maj 2014

Den bästa e-handelslösningen? - E-handelslösningar

Ett ämne jag tänkt att behandla ett tag faktiskt. Dels för att det ligger i ropet nu när ehandeln växer så det knakar. Dels för att det också är ett ämne som ligger mig nära till hands. Det här blir en ganska ambitiös artikel som försöker behandla ämnet ehandelslösningar från många olika perspektiv, stor som liten. Och ge en översikt på de största leverantörerna.

Ett slutgiltigt svar gällande vem som har den bästa e-handelslösningen finns naturligtvis ej, dels för att det inte kommer finnas någon som har provat alla och dels för att det naturligtvis är en subjektiv bedömning som beror på den bakomliggande organisationens behov.

Mina personliga ehandelslösningar

Personligen använder jag ingen e-handelslösning som någon annan tillhandahållit på något vis, i de företag jag är involverad i bygger vi våra ehandelssystem själva. Jag tror innerligt att det ger oss, som rena ehandlare, en betydande "edge" och flexibilitet i butiken när man jämför med mina konkurrenter. Jag personligen tycker det är lite sorgligt när jag läser hur andra ehandlare måste byta ehandelslösning (frivilligt eller ofrivilligt) för att deras nuvarande lösning inte längre går att fortsätta med. En situation jag bestämt mig för att aldrig hamna i, dels för att det är dyrt, dels för att jag tror att vi inom företaget kan utveckla vansinnigt mycket bättre lösningar för oss själva än någon annan systemleverantör skulle kunna göra. Vi bryr oss helt enkelt mer än konsulter eftersom det är vårt eget.

Från mitt perspektiv sett är ehandelssystemet vårt ERP-system som ehandlare, för "onlineföretag" så är det ytterst naturligt för oss att vi bygger vår lösning själva. Delvis för att systemet över åren måste utvecklas och mogna fram, förändras och formas till omgivningen och när nya tekniker dyker upp. Vidare är jag själv också en entusiastisk systemutvecklare så jag vet i alla fall en hel del om att skriva kod och vad som skiljer de olika systemen fundamentalt.

Har du koll CMS? Dessa är de mest populära för ehandel

Vad ett CMS (Content Management System / webpubliceringsplattform) är har jag behandlat i en tidigare artikel. Nästan alla ehandelslösningar bygger på något av de största CMSen, som exempelvis Wordpress/WooCommerce, Joomla/VirtueMart, Drupal, Magento och osCommerce, dessa är alla baserade på programmeringsspråket PHP som är open source. Sedan finns också Microsofts weblösning, kallad .Net (uttalas dot Net), som många konsulter jobbar med. 

Om du kommer kommer sköta hostingen själv så kommer du förmodligen använda och basera din ehandel på något av dessa system. Wordpress är världens största CMS, Joomla och Drupal är otroligt stora CMS som ger lite mer flexibilitet för systemutvecklarna, medan Magento förmodligen är världens mest populära CMS som dedikerats för ehandel, osCommerce är också dedikerat för ehandel.

Dina tekniska färdigheter är en väldigt viktig del i ekvationen

Har du inte programmeringskunskaper eller tekniska färdigheter och kommer ha en konsult som bygger ihop din e-handelslösning så kan det vara väldigt svårt att bilda dig en uppfattning vilken av dessa som är bäst. Egentligen klarar förmodligen dessa system alla ganska mycket trafik och har tillräcklig flexibilitet. 

Men i korthet kanske Wordpress är lättast/billigast att implementera, Magento är ett säkert val om du har högt flygande ambitioner och väntar dig mycket trafik medan Drupal ska vara det mest utvecklarvänliga (läs flexibla) systemet. Använder du en konsult som endast kan bygga på Microsofts lösning .Net så har du inte så mycket att välja på. :-) 

Du kan åtstadkomma nästan vad du vill med dessa system, det enda som krävs är fler eller färre timmar av utveckling. Magento är ganska intresserant eftersom det är dedikerat till ehandel finns också en större mängd "appar"/plugins som är specialanpassade för ehandel. Det innebär att du med god teknisk vana och utan programeringskunskaper skulle kunna sätta igång en rätt bra webshop. 

Kanske är det ännu enklare att komma igång med Wordpress/WooCommerce, att sätta upp en sajt med Wordpress är busenkelt så jag kan tänka mig att pluginet WooCommerce är lätt installerat också. Fördelen med Wordpress är också att din webhost i många fall har en "one-click-installer" för Wordpress. Om du själv måste installera något av dessa CMS hos din webhost så kan det vara lite krångligt för någon utan teknisk vana.

Om du vill ha en väldigt enkel shop

Naturligtvis finns det smarta människor som kommit på att det finns många som vill starta en ehandelslösning utan att göra stora tunga investeringar för att skapa den bästa möjliga sajten. Det är inte alls nödvändigt att ha en supermodern och optimerad sajt som de mest erfarna ehandlarna, istället kanske din webshop blir ett komplement till din fysiska butik, en ytterligare kanal att nå dina kunder. Då kan enkla lösningar som Shopify och svenska Tictail vara svaret, dessa leverantörer har tagit ett helhetsgrepp på ehandel och levererar en shop från början till slut, d v s domän, hosting, mjukvara och betalningsintegration.

Shopify har blivit populärt världen över då vem som helst med lätthet kan starta en webshop på väldigt kort tid, de erbjuder hosting, mjukvara och lätta betalningsintegrationer. Men innan du väljer Shopify får du kolla så att de kan erbjuda .se-adresser och att de klarar av att integrera med den betalningslösning du har tänkt dig. Men utan programmeringskunskaper kan du väldigt snabbt sätta igång en webshop, det är meningen att det ska vara busenkelt. Steget enklare är det att sätta upp en Tictail-butik, på bara några minuter och om du har ett PayPal-konto så har du en shop klar att handla ifrån. De erbjuder gratis subdomäner (http://dinshop.tictail.se) och blixtsnabb PayPal-integration. Tictail har sedan appar som du kan lägga till men det får du betala månadsavgift för, men basbutikenlösningen är helt gratis.

Tänk på vilken betalningslösning du kommer använda innan du bestämmer dig

Innan du väljer e-handelslösning så är det viktigt att du med lätthet kan integrera din shop med betalningstjänsten. Jag har även skrivit lite om betalningslösningar tidigare här. Klarna till exempel har färdiga plugin med integrationer klara för de flesta stora CMS, men kolla då till exempel på Klarna i alla fall innan du bestämmer dig så du ser. 

Det ska gå att integrera alla betalningslösningar i alla ehandelssystem, det enda som skiljer är antalet utvecklingstimmar (eller konsulttimmar för dig som använder externa utvecklare). För vissa betalningssystem som har klara plugin till det CMS som du väljer kan det vara så enkelt som att man trycker på knappen installera och sedan anger ditt användarnamn och lösenord för att du ska kunna få det att fungera och vara beredd att ta emot betalningar.

Ehandelsleverantörerna (IT-konsulterna) då?

Jo vi måste ju ta upp dem. Det är företag som har fokuserat på att leverera en komplett webshop och konsultar för det. Visst kan IT-konsultföretag som ÅngpanneFöreningen leverera ehandelslösningar, men de är väldigt generella i sitt tjänsteutbud. Istället finns det IT-konsultföretag som specialiserat sig på ehandelslösningar. 

Vanligtvis jagar dessa konsultföretag stora villebråd som handelsföretag (typ Coop) att skapa en ehandelslösning till, men även de får nöja sig med mindre kunder/butiker också för att tjäna brödfödan. Några som jag hört talas om på sistone är Ateles och Avensia som kanske är de mest välkända i Sverige, men jag tror de baserar sina system på .Net, är dock inte säker. Kanske levererar de PHP-system också. 

På Nordic Ecommerce Summit lyssnade jag på Vaimo som bygger Magento-lösningar och som fokuserade på själva säljet i butiken efter också. D v s de försöker tänka på användbarhet, säljtekniker, storytelling. Det kändes som en frisk fläkt bland alla gråa män som fokuserar på tekniken allena. Andra bolag jag hört om är JetShop och PrestaShop som levererar kompletta ehandelslösningar till lite bättre pris än Ateles och Avensia, de verkar som Vaimo fokusera på små och medelstora kunder. Andra namn jag hört och sett under konferensen var Brightstep och DemandWare.

Slutkläm

Förhoppningsvis har du en liten bättre bild av vad du ska välja efter du läst detta. Jag som ren ehandlare förespråkar att bygga dina egna system med en utvecklare inom bolaget, eftersom man över långa tidsperioder kan utveckla och förbättra systemet kontinuerligt. En IT-plattform blir aldrig klar, de tekniska möjligheterna blir allt bättre och de gör att man snart kan skaffa sig fördelar mot ehandelsföretag med äldre system som använder konsulter. Men det är mitt perspektiv. Jag inser naturligtvis att det inte är möjligt för alla som har en webshop därute att bygga sina egna system, utan det kanske endast är reserverat för de som verkligen ha tänkt sig att bolaget i framtiden endast ska driva intäkter från ehandel. För många är det ju som jag nämnde tidigare inte så viktigt för affärsrörelsen i övrigt. 

Vill du ha råd så kontakta mig gärna så kanske jag kan hjälpa till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar