torsdag 24 april 2014

Entreprenörer gnetar vidare i medgång och motgång

Att vara entreprenör är underbart för att man har en frihet att bestämma hur man ska konstruera framgång och vardag som inget annat i arbetslivet kan matcha. I min mening. För många av de som funderat på att jobba med företagsbyggande och som ännu inte har tagit steget verkar entreprenörskap "den heliga graal" där du lätt tjänar bra pengar och samtidigt helt kan bestämma din vardag.

Och visst, jag är benägen att hålla med. Speciellt när det gäller kontroll över arbetsdagen. Och att vara entreprenör är kul, intressant, stimulerande och allt det där som är bra med arbetslivet. Det är samtidigt befriande att ansvaret som vilar på axlarna gäller ens egen (d v s bolagets) framgång istället för att fokusera på att behålla anställningen eller gnugga vidare för en eventuell befordring. 

Men kanske finns det något av en missuppfattning när det gäller entreprenörskap också, allt är inte bara enkelt och en härlig sommarbris. Faktum är att entreprenörens vardag är fylld med blytungt ansvar av många olika sorter, faktum är att det inte alltid är så enkelt att växa företaget snabbt, faktum är att konkurrensen ibland kan vara mycket hård, faktum är att det kan uppstå problem och oförutsedda kostnader som man inte räknat med och faktum är att det oftast är riktigt jobbigt att vara entreprenör. 

Men entreprenören gnetar vidare, i medgång och i motgång. När det bär emot är det extra utmanande att hitta energin att fortsätta bygga företaget. När det bär emot, vilket det jäkligt ofta gör, är det direkt jobbigt att ta nya initiativ som kanske mynnar ut i ... ingenting. Men samtidigt går det inte alltid emot, faktum är att det blir medvind ibland också. När allt går vägen är livet störtlätt som entreprenör, alla initiativ verkar ha stora feta $-tecken fasthäftade på sig, all konkurrens verkar vara som bortblåst och livet är bara en dans på rosor. Men tyvärr är det alltför sällan.

En anledning till varför att entreprenörskapet kan kännas jobbigt är att man sliter och jobbar hårt med något varje dag, investerar massor med energi och man förväntar sig att det ska gå snabbt, att de nya initiativen får fäste snabbt. Men sällan är det så, och även fast det flesta nya initiativ inte blir en motgång, utan istället en medgång som kanske låter sig vänta, i 3 månader, 6 månader eller 1 år så känns det som att man rullar en stor jävla stenbumling upp för en brant backe. Hela tiden. 

Som entreprenör måste du oundvikligen ta en mycket långsiktig hållning till framgång. Det är helt enkelt nästan omöjligt att nå framgång inom några få år, eller åtminstone extremt ovanligt. För de flesta entreprenörer så bygger man ett riktigt bra stort bolag över minst ett decenium. Känn på den liksom, 10 år, det är rätt lång tid. Men framgång tar tid. Saker tar tid, det är bara så, varumärket skall hinna växa i kundbasens medvetande, du måste etablera ett track rekord, bygga upp infrastruktur i företaget för att kunna tjäna kunderna med dina produkter och tjänster och det tar tid att bygga upp kapital (generera vinster) som du kan återinvestera i att växa verksamheten. 

En entreprenör gnetar på, under lång tid. Arbetet för en entreprenör kan vara oerhört tillfredsställande och kan löna sig väl, men det är jobbigt!

Slutligen vill jag rekommendera boken Atlas Shrugged av Ayn Rand, som betraktas som kapitalismens och entreprenörsskapets bibel. En imponerande entreprenör just nu är Elon Musk med sitt Tesla. Läs gärna också om framgångsrika entreprenörer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar