torsdag 18 juli 2013

Utbilda och skola dig själv inom e-handel - De bästa sajterna att lära ifrån

Jag tänkte så här i sommarlugnet att det kan vara intressant att läsa på lite om e-handel och lära sig något nytt för dig som läsare. Troligen vet du redan allt som är värt att veta om branschen, men ifall du ändå känner för att bygga på din kunskap och utbilda dig själv så delger jag nedan mina egna favoritsajter för att lära sig mer. Jag tycker om att följa de flesta av dessa sajterna på Twitter där de många gånger daglien postar intressanta länkar. Att lära sig nytt om e-handel tar tid och det blir svårt att hitta rätt saker att lära sig, även om Google-sökningar inom detta området brukar ge bra resultat.

Sökmotoroptimering (SEO)

Sökmotoroptimering rätt gjort ska kunna ge dig 80% - 90% av din internettrafik. Men för många är sökmotoroptimering, eller SEO, svårt och tidsödande och får inte den uppmärksamhet som det kanske borde ha. Vill du läsa på och bli expert på området så bör du skippa de svenska författarna och istället lyssna på de amerikanska auktoriteterna som är många gånger vassare.

SEO-forum.se - Kanske inte bästa sajten för att lära dig det senaste från de mest kunniga inom ämnet. Men lite kul att se vad andra SVENSKA sökmotoroptimerare och intresserade säger. Nivån på diskussionen i forumet är stundtals låg, men som sagt, intressant att läsa vad som händer på google.se

Moz - Troligen världens mest avancerade och trovärdiga källa inom sökmotoroptimering. Här finns det artiklar om avancerad sökmotoroptimering men också nybörjarguider. Forumet håller också en riktigt hög nivå.

Search Engine Land -  Ytterligare en stor auktoritet inom området sökmotoroptimering. Världens största auktoritet inom området SEO, Danny Sullivan, skriver här som en av grundarna.

Quicksprout - En bra guide till mer avancerad sökmotoroptimering. Neil Patel är också en auktoritet inom området.

Webmaster Central Blog - Håll koll på vad som händer med Googles sökalgoritmer, bloggen från deras egna anställda.

Övrig digital marknadsföring och e-handel

Digital marknadsföring är ett synnerligen brett område som inbegriper sökmotoroptimering, sökannonsering, gratis och betalt marknadsföring i sociala medier, affiliates, bloggande med mera.

eConsultancy - eConsultancy är en auktoritet och skriver väldigt mycket intressant om e-handel och de studerar och skriver om allt som har att göra inom området. Framförallt duktiga inom on-site analyser. 

Kissmetrics - Kissmetrics är ursprungligen en sajt och sajtanalysservice som ger lite annan information än den du kan hitta på Google Analytics. Men de är också intressanta inom on-site optimering av din sajt. Öka konverteringsgraden och sådana saker.

PPC Hero - Skriver mängder av intressant inom ämnet Pay Per Click marknadsföring. Det vill säga annonsering med sökannonser genom till exempel Google Adwords eller motsvarande platformar på andra sökmotorer.

Ehandel.se - Tycker speciellt forumet här är bra att kolla vad som händer bland e-handlare i Sverige. Du kan fråga frågor eller läsa vad andra tycker och tänker. Liksom seo-forum.se hittar du kanske inte alltid de vassaste saxarna i lådan här, men det är intressant att ta del av svenska e-handlares situation och tankar.

Nyhetskanaler för att hänga med i den digitala utvecklingen

Det är inte lätt att hänga med i utvecklingen online. Så mycket nytt händer dagligen så det kan vara svårt att få grepp om vad som är viktigt och vad du bör fokusera på. Genom att följa dessa nyhetskällor bör du i alla fall få nys på speciellt betydelsefulla nyheter.

Techcrunch - Häng med inom det senaste gällande digital utveckling i världen.

AllThingsD - Häng med inom det senaste gällande digital utveckling i världen.

The Next Web - Häng med inom det senaste gällande digital utveckling i världen.

Social Media Today - Nyheter men också intressanta analyser och artiklar om sociala medier.

Lära dig programmering

Om du vill ta ett stort steg och lära dig programmering eller mer om data finns det mängder med resurser att ta till. Jag tycker alltid videos på YouTube är mer lättsmält än andra medier och det finns mängder med nybörjarkurser ("beginner tutorials"). Annars kan det vara vettigt att spana i W3Schools där du i text och skrift hittar en enorm databas gällande programmering för webben.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar