måndag 8 juli 2013

Att välja webhotell - Jämför webhotell i Sverige eller utomlands

Att välja webhotell för din sajt är inte lätt, det finns mängder av olika faktorer du bör tänka på när du väljer. En av de viktigaste är naturligtvis pris och prisstruktur. Det finns vissa företag, speciellt amerikanska, som erbjuder webhotell till mycket låga ingångspriser. Men för olika men nödvändiga tillval kostar betydligt mer att lägga till så man inte sparar betydande summor på det låga ingångspriset. Något annat du bör fundera på när du väljer är kundservice och tillgänglighet till kundservice, med tillgänglighet menar jag kanaler (telefon, chat, etc.), öppettider, kultur och kanske viktigast språk. Det tredje som kanske är långt mer viktigt för mer avancerade användare är själva infrastrukturen, funktionalitet och tillval. 

Men nu åter till ämnet. Varför bör du fundera på om du vill ha en utländsk eller svensk web host? Det finns flera olika aspekter. Att du ställer dig frågan överhuvudtaget beror antingen på att du letar efter något hos din framtida web host som också finns utomlands, eller så är du djupt intresserad av sökmotoroptimering. Gällande just sökmotoroptimering har Google meddelat att laddningstid för din sida numera är en variabel som tas in i beräkningen när din ranking bestäms. D v s, att köpa en webhotell service från ett stort utländskt företag i Californien kan vara smidigt på olika sätt, men Californien är på andra sidan jordklotet och kommer påverka din sidas laddtid eftersom svarstiden blir längre, p g a avståendet, men också nedladdningstiden. Det finns förvisso olika tilläggstjänster som till exempel Cloudflare, ett Content Delivery Network, vilka nu har ett svenskt datacenter i Stockholm, som kan förminska effekten av hosting på andra sidan jordklotet, men just placeringen av din sever kan ändå vara betydande för sökmotoroptimering i det långa loppet. 

Det finns vissa fördelar med de stora utländska webhotell företagen, till exempel har de ett gott utbud av självbetjäningstjänster och ofta bra priser tack vare de skalfördelar de har från en större kundbas. Men stora skalfördelar kan också vara en nackdel för dig. För att nå skalfördelar och lägre priser måste de stora amerikanska hostarna sätta tusentals sajter på en och samma server. Normalt sett ska inte det vara ett problem, men under intensiva användningsperioder av internet kan en delad server på andra sidan jordklotet ställa det lite. Jag har personligen upplevt att en sajt ibland laddar lite långsammare under vissa tider av dagen då webhotell fanns i västra USA.

Men det finns några till saker du bör betänka. Det första är tillgängliga toppdomäner. De är vanligt att amerikanska webhotell företag INTE erbjuder .se adresser. Dock kan du köpa en .se adress i Sverige medan du hostar din sajt i Amerika. Men det hela blir lite mer pilligt än du kanske önskar. För många är enkelheten det viktigaste och med en svensk web host vet du att du kan få en .se adress.

Den sista viktiga punkten jag tänkte ta upp är kundservice. Även om vi svenskar pratar engelska väl så kan det vara så att det är svårt med tillgängligheten till kundservice under vissa tider av dygnet beroende på var kundservice sitter (USA, Indien eller Filipinerna). Visserligen erbjuder de flesta stora webhotell företagen i Amerika support 24/7, men svarstiden kan vara mycket lång. Väljer du en svensk web host istället för en utländsk är det skönt att veta att de du pratar med på kundservice ligger på samma dygnsklocka som du, pratar samma språk och har samma normer som du själv. Speciellt om du befinner dig i en stressig situation. 

Efter den här artikeln har du säkert lite kött på benen gällande ditt val av web host. Läs gärna mer om e-handelslösningar också

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar