lördag 1 juni 2013

Bloggkommentarer och betalda länkar - Webbspammar du?

Undvik webbspam
Förra inlägget jag skrev blev inge vidare, det var helt enkelt för stort kunskapsområde att täcka. Så vi börjar om och fokuserar i detta inlägget på webbspam.

Vad är webbspam? Eftersom du läser den här bloggen har du säkert förstått vikten av marknadsföring på internet. Alla vill väl bli stora på internet, oavsett om ditt företag är online eller offline. Numera är ju internet en av de viktigaste eller den viktigaste kundanförskaffningskanalen. Tyvärr är det så att det inte är helt lätt att marknadsföra online på ett sätt som är resurseffektivt (tid och pengar), och det finns mängder av olika kanaler att nå kunder så vad gör du.

För många är sociala medier kanske det uppenbara svaret, och visst, det är hyffsat rättfram och enkelt sätt. Jag kommer dock inte diskutera marknadsföring i sociala medier i detta inlägget, men absolut senare. Istället fokuserar jag på marknadsföring i bloggar och på det övriga internet.

Tidigare pratade jag om ordet resurseffektiv marknadsföring. Det är något jag funderar på konstant, hur får jag mest utväxling i mina marknadsföringsansträngningar. Hur maximerar jag antalet potentiella kunder och nya besök för varje timme jag spenderar på att marknadsföra till exempel. Som sagt, är du en fena på Facebook, Pinterest, Instagram eller Twitter så kan det funka alldeles strålande eftersom Likes, Shares, Repins, Retweet är "den heliga graal"  gällande marknadsföring på internet, d v s de inlägg du postar förstärks av din följarbas eftersom de gillar vad de ser. Men i detta inlägget pratar vi om Google Search.

Google Search är ett fenomenalt resurseffektivt sätt att marknadsföra om det görs rätt. När folk vill köpa något så går de till Google och börjar leta. Men hur hamnar man högst upp? Det är jättesvårt och något vi pratar om senare blogginlägg. Men en av de mest traditionella delarna i Googles sökalgoritm är just antalet länkar runt om på webben som pekar på din sina, en länk räknas som en röst på din hemsida. Men nu till det viktiga, länkar har olika kvalitet.

Vissa länkar betraktar Google som så kallad webbspam, till exempel, länkar som du spridit omkring dig på webben för att manipulera din position i sökrankingen artificiellt. Google har på sistone satt igång ett par algoritmuppdateringar för deras sökmotor som kallas för Penguin. Penguinuppdateringarna gjordes för att bemöta ett överdrivet och manipulativt länkande av de som pysslar med sökmotoroptimering på webben. En vanlig typ av webbspam har varit kommentering på bloggar, betalda länkar samt registrering och användning av webbkataloger med låg kvalitet. Länkar med låg kvalitet nedvärderas till näst intill noll och chansen finns att du åker på ett algoritmiskt eller manuellt sökstraff om du medvetet eller omedvetet pysslar med webbspam. Staff beror lite på hur din sökprofil ser ut.

Google vill att webben ska hålla en högre kvalitet rent innehållsmässigt, det är därför de straffar de som försämrar kvaliteten. Exempel på bloggkommentarer med låg kvalitet är mycket korta kommentarer som "Bra inlägg!" eller inlägg där din signatur är på något sätt manipulativ. Länkköp och länkförsäljning är också något som Google avskyr eftersom de i många fall handlar om försök att manipulera sökrankingen, hantering av så kallade affiliates från personer och företag som enbart jobbar med sökmotoroptimering är också något som granskas noga av Google och är förknippat med risker. Gällande webbkataloger så är det något som länge inte fyllt någon större funktion, vissa webbkataloger är bra för de accepterar endast högkvalitativa sidor som dmoz.org. Men de flesta webbkataloger är något som surfare ej använder och något som kan räknas som spam numera om din sida finns med där. Den sista typen av länkspam som jag tänker nämna är så kallade "site wide links", d v s länkar som finns på varenda sida av den webbdomän som hostar länken. Dessa typer av sidvida länkar är också något som Google inte gillar eftersom de inte tillför mycket i termer av innehåll utan oftast bara finns där som ett sätt att förbättra sökrankingen. Så om du driver en blogg med statiska länkar i sidokolumnen, fundera på om du inte ska ta bort de länkarna.

Så vad är länkar med hög kvalitet? Det ägnar vi ett helt inlägg åt senare. Men i korthet är det länkar som webbsidans besökare har nytta av, till exempel länkar mitt i texten.

Det finns andra typer av webbspam som är förknippade med allt innehåll på en webbplats, inte bara länkarna. Google avskyr:

  1. Innehåll som du kopierat från någon annan sajt och publicerar på din webbplats
  2. Sajter och bloggar där kommentarerna håller låg kvalitet, se till att du har hög kommentarkvalitet. D v s längre och hjälpfulla kommentarer.
  3. Webbsidor med överdrivet antal länkar, så kallade "link farms", vars främsta funktion är att länka till andra sidor
  4. Slutligen så kallade "doorway pages", ofta drivna av personer som heltid jobbar med sökmotoroptimering, vars funktion är att hamna högt upp i sökresultaten för att senare till exempel via betalda länkar till exempel slussa besökare vidare till en slutdestination. Google tycker att dessa sidor är ett onödigt steg i sökning och söker nedvärdera dem i ranking.
Undvik alla dessa grejer och marknadsför ditt företag eller sajt med högkvalitativt innehåll utan att söka manipulera sökresultat så är det en bra start i ditt sökmotoroptimeringsarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar