onsdag 12 juni 2013

Bör företagare använda ett Framework när de bygger sin sajt?

Vi har tidigare diskuterat användandet av CMS för att bygga en webshop. Ett CMS är ett utmärkt sätt för att utan programmeringskunskaper kunna administrera en webshop för en e-handlare. Men idag tänkte jag skriva lite om användningen av så kallade PHP Frameworks när du som företagare bygger upp din butik på internet.

Vad är ett Framework?

Frameworks är steget mer flexibelt än användande at CMS. För att bygga upp en webshop med ett Framework krävs det programmering. Ett Framework är som att du inom programmering har flera byggstenar klara, men det är upp till dig som utvecklare att komponera ihop din sajt exakt såsom du vill ha det. Till exempel, de flesta Frameworks gör det mycket enkelt att spara, hämta, redigera och radera i databaser. De har ofta bra inloggnigsfunktionalitet som kommer förenkla ditt arbete. De har verktyg som hjälper till när du ska designa ditt användargränssnitt på sajten.

De flesta större Frameworks är kodade i det öppna programmeringsspråket PHP men till exempel Microsoft har byggt ett eget Framework kallat ASP.NET vilket är byggt på deras teknologi ASP. Logiken för de flesta PHP Frameworks är så kallat Model-View-Controller, eller MVC, genom vilket det blir enkelt för utvecklare att snabbt ta fram webbapplikationer. För CakePHP, ett mycket stort PHP Framework, finns det i synnerhet en mycket stor användarbas och stora forum, som till exempel http://stackoverflow.com/, till vilka du kan vända dig om du stöter på problem i din programmering. Men hujja! Vad tekniskt det blev. Men lite så är det, ska du använda dig av ett Framwork som CakePHP blir det snabbt ganska tekniskt.

Men varför använda ett Framework som CakePHP då om det är så jobbigt? 

Det jag tycker är största fördelen är att du som företagare får full frihet att bygga en webbapplikation som kör din webshop utefter dina egna krav och önskemål. Det är nästan helt fritt. Och tack vare den stora användarbasen som du som e-handlare kan vända dig till vid problem och det stora antal plugins och färdiga funktioner i och för CakePHP så är det jättesmidigt att utveckla i din sajt när du väl lärt du hur logiken funkar och hur det går det. För den som lär sig ett MVC Framework kan man nästan inte tänka sig senare att utveckla i något annat. Egentligen, det enda andra alternativet är att utveckla i rå kod (PHP), vilket inte är tilltalande för mindre webbappar, varför uppfinna hjulet igen om du ändå har tillräcklig flexibilitet i CakePHP. Fler anledningar förutom flexibiliteten i att använda ett Framework som CakePHP är hur mycket enklare det är att jobba med "on-site"-sökmotoroptimering (SEO). Jag har hört många som använder olika CMS att de ofta har problem med SEO från trassliga webbadresser till sidans layout. Vid användande av ett CMS är det något som hjälpsamt byggt upp en logik och funktionlitet utefter deras perspektiv. Ibland kan det vara så att du inte alltid vill vara begränsad av andras tänkande, även om de är experter på att utveckla webbapplikationer. Det är många gånger i den digital historien som webbutvecklare har haft svårt att programmera med affärsmössan på, d v s utveckla mjukvara som inte bara fokuserar på teknisk funktionalitet men också är riktigt vass från det kommersiella perspektivet.

Möjligheter att påverka sajtens logik, SEO-vänlighet och affärsflöde

När du utvecklare en webbapplikation tycker jag att sökmotoroptimering är något som alltid ska ligga i bakhuvudet för utvecklandet. Fundera på logik och layout, så att de passar väl för Google, för din webshop när du bygger upp applikationen. Andra anledningar att använda CakePHP är att du kan i ett tidigt stadium av nya API till exempel från Facebook kunna integrera funktionalitet från dessa på din webshop, kanske till och med före konkurrenter. Du har större möjlighet att påverka webbappens logik och till exempel hur betalningsflödet fungerar. Dessutom kan du använda din webbapplikation till att bygga ett API för vilket du kan bygga mobila appar för till iOS eller Android. D v s, du skulle till exempel kunna ha en mobil app som dina kunder installerar vilken kommunicerar med databasen och funktionaliteten i din webbapplikation. De är något ett CMS har svårare för.

Fördelen med full kontroll av din sajt

Jag upplever att många som väljer ett CMS väljer också en webhost som redan har förberett användningen av ett särskillt CMS för ehandel. Jag vet inte hur kostnaden skiljer sig mellan en CMS webhost och en "allmän" webhost, men jag upplever att när man själv installerar och administrerar sin Framework-app och databas på sin webhost är man helt i kontrol vad som händer och du kan relativt enkelt flytta din sajt mellan olika webhost-leverantörer. Har du istället valt en dedikerat CMS webhost kan det vara svårare att lämna dem, svårare att få saker gjorda utanför deras funktionsområde och potentiellt dyrare. Det kräver naturligtvis mer teknisk kunskap att installera, programmera och administrera din sajt som är byggt på ett Framework, men du köper dig själv en frihet och flexibilitet som är svår att slå.

För att runda av, jag tycker det finns massor av fördelar att använda ett Framework jämfört med ett CMS, men det kräver programmering och ständig utveckling. Vill du ha en enkel lösning finns det färdiga e-handelslösningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar